Περιοχή

V

Οι βίλες Chrysanthi αποτελούνται από τρία πετρόκτιστα κτήρια, χαρακτηριστικό τους την Μανιάτικη πέτρα.

Το χωριό..

Η Στούπα είναι ένα παραθαλάσσιο χωρίο της Μεσσηνιακής Μάνης, όπου υπάγετε στον Δήμο Δυτικής Μάνης και βρίσκετε 45 χλμ νοτιανατολικά της Καλαμάτας. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ταϋγέτου, όπου αποτελεί σήμερα το ποιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό του νομού Μεσσηνίας.

Η ποικιλομορφία του τοπίου είναι εντυπωσιακή. Από την μια ο επιβλητικός Ταΰγετος, η παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική ,οι κρυμμένες σπηλιές, τα παραδοσιακά χωριουδάκια με τα καλντερίμια αλλά και οι μοναδικές αμμώδεις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά τους συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό που θα γοητεύσει κάθε επισκέπτη.

Η Ιστορία του..

Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν Ποταμός, από το ποτάμι που το διέσχιζε. Στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Στούπα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την σημερινή ονομασία του χωριού. Η πρώτη αναφέρει πως το όνομα οφείλεται στην αραβική λέξη Στούπα, που σημαίνει παραλία ή γιαλός.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από τα στουπιά, δηλαδή τις φυτικές ίνες του λιναριού, τα οποία μάζευαν οι ντόπιοι και τα έβαζαν μέσα στην θάλασσα για να μαλακώσουν, ώστε να τα επεξεργαστούν πιο εύκολα. Ιστορική σημασία για την Πελοπόννησο έχει η Στούπα καθώς εκεί έζησε για κάποιο καιρό ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς (συγκεκριμένα στην παραλία Καλόγρια) από όπου και εμπνεύστηκε το βιβλίο του <<Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά>>.

Ο Ταΰγετος

Η ονομασία Ταΰγετος, όπως μαρτυρά ο Παυσανίας, έχει μυθολογικές ρίζες.
Προέρχεται από την Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία, γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με τον Δία, έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού. Kατά τη βυζαντινή περίοδο λεγόταν και Πενταδάκτυλος, λόγω των πέντε κορυφών του κεντρικού συγκροτήματος.

Οι Παραλίες

Μια από τις ποιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι η Καλογριά. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας η το σνακ σας σε κάποιο από τα beach bar ή να κάνετε κάποιο θαλάσσιο σπορ με θέα τον ηλιοβασίλεμα.

Η παραλία Φονέας ειναι μία πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και ένα κατάφυτο φυσικό τοπίο με βράχια να την περικυκλώνει δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο τεράστιος βράχος που βρίσκεται στη μέση του μικρού κόλπου και προσφέρεται για ατελείωτες βουτιές για τους περιπετειώδεις λουόμενους.

Η παραλία Δελφίνια είναι μια από τις γνωστές παραλίες της Δυτικής  Μάνης. Βρίσκεται μεταξύ της Καρδαμύλης  και της Στούπας, σε έναν προστατευμένο κόλπο, με καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά, που είναι ήρεμα, λόγω της φυσικής θέσης της. Ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια περιστοιχίζουν την παραλία Δελφίνια, όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα, με τα απότομα βράχια και τα βότσαλα. Πάνω από την παραλία υπάρχει οργανωμένο camping , ενώ η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω χωματόδρομου. Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει 50 μέτρα πριν την παραλία, από όπου και πρέπει να συνεχίσετε με τα πόδια.

Η παραλία της Στούπας είναι η δεύτερη πολυσύχναστη παραλία της δυτικής Μάνης μετά την Καλογριά. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα της, μπροστά ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού της Στούπας. Η παραλία Στούπα αποκαλείται και το «Μαϊάμι» της Μάνης, με γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή ψιλή άμμο, αμέτρητες ομπρέλες και ξαπλώστρες και κόσμο που  ηγαινοέρχεται ασταμάτητα. Παρά την πολυκοσμία, τα νερά της παραλίας της Στούπας είναι πάντα πεντακάθαρα, καθώς υπόγεια ποτάμια που ξεκινούν από τον Ταΰγετο και εκβάλλουν εδώ υποθαλάσσια. Η παραλία της Στούπας είναι ιδανική για οικογένειες και για ανθρώπους που αποφεύγουν την απομόνωση. Δίπλα στη θάλασσα λειτουργούν πολλά μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα με είδη δώρων και σούπερ μάρκετ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο